Præstation, præstation, præstation

Da jeg startede bloggen for et halvt års tid siden, lavede jeg en aftale med mig selv om, at den skulle være et sjovt projekt i fritiden. Men som tidligere projekter i fritiden blev denne blog ret hurtigt til noget, som jeg bare skulle. Til endnu en ting på huskelisten. Jeg bildte mig selv ind, at jeg skulle udgive mindst ét indlæg i ugen og helst på de samme tidspunkter i ugen. Pludselig gik bloggen fra at være et dejligt og sjovt projekt i fritiden til at være deadlines og dårlig samvittighed.

Det kan vi ikke have.

Jeg husker, at min psykolog for nogle år siden viste mig en smart øvelse, som jeg ofte tænker på, når jeg står i en situation som denne med bloggen (hvilket desværre stadig sker). Øvelsen går ud på, at man tegner tre bobler. I den ene boble står der “præstation”. Det er her, man yder, opnår, stræber og hvor ens pligter befinder sig. I den anden boble står der “trusselssystem”. Her befinder de knap så rare følelser sig, hvor man oplever frygt, vrede og væmmelse. Derimod finder man “forbundethed” i den sidste boble. Her er der ro, tryghed og nærvær. Og det var den boble, som jeg slet ikke sørgede for at være i.

Jeg kan huske, min psykolog spurgte mig, hvornår jeg sidst havde lavet noget bare fordi, jeg syntes, det var sjovt eller rart. Jeg kunne ikke huske det. Hvor skræmmende og fjollet er det ikke lige? At jeg på det tidspunkt havde glemt at have det sjovt! Det pudsige er, at jeg troede, jeg havde det sjovt. For jeg gik til fester, hang ud med mine venner, trænede og hyggede mig. Men da jeg blev stillet det spørgsmål, gik det op for mig, at jeg i virkeligheden ikke havde lyst til at gå til de fester, eller løbe de syv kilometer eller faktisk ikke følte mig særligt forbundet til de venner.

Hun viste mig øvelsen, da jeg var på mit andet semester, og hvor både en fysioterapeut og min psykolog havde antydet, at jeg var stresset. Jeg gad vide hvorfor!! For jeg lavede jo kun ting, jeg opfattede som en pligt! Jeg skulle faktisk vitterligt i stedet have ind i hovedet, at man har pligt til at have det sjovt – som min psykolog sagde med et venligt, skævt smil.

Vi lavede sammen en liste over de ting, som gjorde mig glad, og hvor jeg ikke følte, at jeg skulle præstere eller yde noget. Jeg har siden da fået tilføjet flere ting til den liste og sørger for at finde den frem, når jeg mærker stressen.

Heldigvis opdager jeg i dag hurtigt, hvis jeg glemmer at bruge tid i den rare boble. Så selvom jeg stadig bliver fanget i en præstationsfælde (oftere end jeg har lyst til at erkende) så kommer jeg hurtigt ud af den igen.

Med disse ord vil jeg slutte indlægget af med at sige, at jeg fremover vil skrive, når jeg føler, jeg har noget på hjerte. Fremfor at skrive fordi jeg skal. Det vil der, viser erfaring, også komme meget bedre og mere flydende indlæg ud af.

Hav en dejlig onsdag!

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s