Rejseessay: Brügge

Den fortryllende, gamle Middelalderby

Når man rejser alene, kan man suge til sig og (gen)finde sin kreativitet. Man behøver ikke forholde sig til andre end sig selv og kan bruge dagene på at slentre rundt i hyggelige, små gader, tage på museer og bare mærke stedet. Mit lille soloeventyr er mundet ud i dette essay, som både har fokus på fotos og skrift.

Kort om Brügge

Brügge er berømt for byens historiske centrum, som befinder sig på UNESCO’s Verdensarvsliste. Det er utroligt velholdt, og man føler, at man har taget et skridt tilbage til Middelalderen, når man går rundt i de små gader. Især hvis man undgår de mere turistede steder.

Brügge opstod som by i 1200-tallet, fordi man ville bygge en borg, der kunne forsvare det daværende grevskab, Flandern mod de skræmmende vikinger. I Middelalderen nåede byen sit højdepunkt og blev kendt som en kommerciel metropol i hjertet af Europa. Byen var rig og havde dobbelt så mange indbyggere som datidens London! Det ændrede sig dog i slutningen af 1400-tallet, da vandvejen ind til byen blev ødelagt. Langt det meste af handlen flyttede derefter til Antwerpen, som havde adgang til havet. Brügge sov tornerosesøvn de næste 400 år. I 1900-tallet blomstrede byen dog op igen med turismens komme. Brügge lignede jo stadig en Middelalderby, så den blev hurtigt populær. I 2015 blev det historiske centrum besøgt af intet mindre end 7,8 millioner mennesker!

IMG_7056

 Da Vinci-mysteriet i levende live

Billedet er taget fra trappeopgangen i basilikaen, der huser den mere mystiske del af Brügges historie. I bygningen finder man nemlig et relikvie, der menes at indeholde blod fra Jesus! Blodet befinder sig i en dekoreret cylinder og bliver hver dag bliver lagt frem, så troende kan bede foran den og ikke-troende, men nysgerrige sjæle kan se den. Om man er troende eller ej, mærker man en gådefuld og speciel stemning i basilikaen.

Cylinderen med blodet skulle efter sigende være kommet til Brügge engang i 12-1300-tallet. Den er en af flere mystiske genstande, som skulle have forbindelse til Jesus. Har man læst Da Vinci-mysteriet, vil Det Hellige Blods Basilika helt sikkert være en spændende oplevelse. For cylinderen minder en om de uopklarede mysterier, man finder i forbindelse med kristendommens historie.

IMG_7081.jpg

IMG_7079.jpg

Eventyrlig kanalrundfart?

En kanalrundfart er altid sjov, fordi man på en måde kommer længere ind under huden på bygningerne, når man ser dem fra vandsiden. Også selvom guiden sejler hurtigt. Så hurtigt, at man sommetider – især under en af de virkeligt lave stenbroer – kan spekulere på, om alle hoveder nu er kommet med ud på den anden side.

En masse svaner pryder kanalerne og flytter sig kun nødigt for bådene. Bede med både ægte og keramiske blomster er anrettet mellem vandet og murene, når der er en ledig plet. Efeu og andre planter snor og slynger sig på mange husmure. Det grønne bidrager til den eventyrlige stemning, som Brügge emmer af. Helt eventyrligt bliver der selvfølgelig aldrig, når man sidder i en motorbåd fyldt til randen med turister. Samtidig taler guiden med den mest fantastiske, flamske dialekt, så det er med at spidse ører for at finde velkendte engelske ord mellem hans rullende snak.

IMG_7084.jpg

IMG_7142

En bid af himlen

Isbaren og vaffelbageriet, OYYA, lokker med deres åbne front og duft af varme vafler og chokolade. Klar til at servere en firkantet, gyldenbrun herlighed.

Under det sprøde øverste lag er vaflen indeni blød som smør, som der utvivlsomt er en del af i. Nogle gange må man gå på kompromis med sine veganske værdier for at få en bid af himlen. Især når himlen er blevet overhældt med et tykt lag, mørk belgisk chokolade. En sky for solen var dog plastikbakken, vaflen blev serveret i.

IMG_7096.JPG

Belfort van Brugge

Tirsdag morgen. Der ligger en lunefuld dis over byen. Byens klokketårn, Belfort van Brugge, har ikke mange gæster, da det lige er åbnet. Det er bare at gå i gang med de 366 trin, der fører op til toppen. Efter at have snoet sig op ad trappen blandt lavloftede egetræsbjælker, er belønningen en flot udsigt udover Brügge. Et jerngitter bryder dog udsigten op i ruder. Men sætter man øjet eller kameralinsen tæt nok på, er det ikke et problem. Det giver endda en kunstnerisk mulighed!

IMG_7104.jpg

IMG_7107.jpgDer er en spøjs kontrast i udsigten. I forgrunden, som man kan se på billedet ovenfor, ser man de gamle bygninger. Bl.a. Onze-Lieve-Vrouwkerk (Vor Frue Kirke) som stod færdig i 1400-tallet. I baggrunden kan man derimod se den nyere del af Brügge, som ikke ligefrem er blevet udført lige så kunstfærdigt. Man kan også se det nyere musikhus lige bagved kirken, som skabte en del debat i byen, da det blev opført i 2002.

Brügges ånd består af kunst

Man fornemmer efter få timer i Brügge, at der har levet nogle dygtige kunstnere og håndværkere her. Byens udsmykning er en dronning værdig. Når man derimod tager sig tiden til at fare vild i ukendte gader, til at kigge ind ad åbne døre, ser man, at kunstnerånden stadig lever i Brügge. På billedet nedenfor ser man en dame, som viser et af hendes mands malerier frem. Hun sælger, han maler. For i følge hende er manden gladest med en pensel i hånden og et tomt lærred foran sig.

IMG_7130

IMG_7133.jpg

En håndfuld lokale kunstnere udstillede deres værker i den tidligere markedshal, der er forbundet med Belfort van Brugge. Den rå, middelalderlige markedshal dannede en flot ramme for det udstillede keramik, malerier og skulpturer. Alle kunstværkerne hyldede på hver deres måde naturen. På billedet ser man til højre Eddy Van Meulebroeck, som er inspireret af de voldsomme skader, mennesker påfører naturen. Hans kunst er kun blevet til ved hjælp af de fire elementer: vand, luft, ild og jord og havde en sælsom stemning over sig, der var skræmmende og smuk på samme tid. Som naturen også kan være. Samtidig havde skulpturerne en form, der ledte tankerne hen på Science Fiction. Kunstneren fortalte selv, at han tilfældigvis i april havde set filmen War of the Worlds, hvis “krigsmaskiner” mindede ham om hans skulpturer.

IMG_7127

IMG_7123

Vandevelde & In Den Eenhoorn

Bøger; bøger overalt! Enhver litteraturnørds drøm. Denne boghandler videresælger brugte bøger, hvor kvaliteten er i top og prisen i bund. Reolerne er fyldte og på alle hylder, ja alle tænkelige overflader, ligger der stakkevis af bøger på hollandsk, fransk og engelsk.

IMG_7183.JPG

Møller

På rad og række står de fire, gamle møller i udkanten af det gamle centrum. På en gåtur fra nord og mod syd kommer man forbi den ene fine mølle efter den anden. Til sidst ender man ved møllen, Sint-Janshuismolen. Det viste sig at være et godt sted til at tage et panoramabillede udover byen.

IMG_7184.jpg

Sint Janshospitaal (St. John’s Hospital)

Et af Brügges højdepunkter er hospitalsbygningerne, der blev opført i 1100-tallet, og som fungerede som hospital helt frem til 1970erne! De er utroligt velholdte, og selv en person, som ikke er interesseret i historie, vil blive forbløffet. Man kan besøge selve hospitalet, som nu er indrettet med blandt andet malerier og skulpturer. Alle disse fortæller noget om hospitalets historie. Det er specielt, fordi man i forhold til andre museer faktisk står i den bygning, hvor det hele fandt sted! Man har på en måde en fod inde i historien. Billederne og beskrivelsen nedenfor er fra klosterbygningen, som også husede et apotek, hvor nonnerne arbejdede.

Der hviler en rolig atmosfære over klosterbygningen. Stedet er så velholdt, at man let kan forestille sig en nonne, der med med svingende gevandter går forbi for at udføre dagens gøremål. Måske er hun på vej ud i den den lille gårdhave, som ligger i midten af den firelængede bygning, for at hente en spand vand ved brønden?

Det knirker fra håndtaget, hun drejer rundt for at hejse spanden op. Da hun endelig får den hejst op, går hun ind i selve apoteket. Man kan høre vandet skvulpe rundt i spanden.

IMG_7203

I apoteket hælder hun vandet ned i en af de store kobbermortere på gulvet og tager tre krukker med urter med træhylderne. Hun vejer omhyggeligt urterne hver for sig på den delikate guldvægt. Der breder sig en duft af timian. Før hun blander urterne i vandet, tjekker hun opskriften i bogen, der ligger ved siden af guldvægten. Hun er nu klar til at færdiggøre miksturen.

 

Varm chokolade

Chokolade tid. For hver slurk af den varme chokolade og for hver bid af det stykke chokolade, der blev serveret med den, breder en afslappet og lykkelig fornemmelse sig i kroppen. Caféen minder om en engelsk tesalon, men det er den belgiske chokolade, der regerer her. Der må være euforiserende stoffer i chokoladen, for smilet sidder fast.

IMG_7233

Middelalderens feminister

Går man til venstre over stenbroen og gennem den hvide portbygning, kommer man til en oase af ro. Her skal man være stille. Alligevel går nogen og snakker. En person snakker endda højlydt i telefon, men der er alligevel stille. Der er den stilhed, som man finder gemt under larmen. Den stilhed, som altid er der, hvis man lytter rigtigt.

IMG_7258

Det er, som om stedet godt selv ved, at det er specielt. Træerne står som stille søjler, bladene rasler i efterårsvinden og pludselig kommer regnen. Den kommer og renser stedet for mennesker på et splitsekund.

Den fredelige Beguinergård (Beginjhof) stammer fra 1245 og fungerede som et kollektiv for kvinder, som ville leve et simpelt liv. Der er en del Beguinergårde over hele Belgien, men denne i Brügge er kendt som den første. Kvinderne, kaldet beguinere, dedikerede deres liv til spiritualitet, til at hjælpe de fattige og helbrede de syge. De var kendt for deres visdom og for at være dygtige forretningskvinder, men de gav alt, de havde, væk til velgørende formål. Nogle historikere kalder beguinerne for den første feministiske bevægelse, fordi de ville leve deres egne liv og udvikle deres egen spiritualitet væk fra den mandsdominerede Kirke. Det gav selvfølgelig problemer, og nogle kvinder blev dømt som kættere. Dog holdt visse præster og munke hånden over beguinerne og kom endda til dem for at få spirituelle råd! I dag er der ikke flere beguinere tilbage, men der bor stadig nonner og ugifte kvinder fra byen i de gamle huse.

IMG_7246.jpg

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s